women center construction volunteer

Xander deelt zijn ervaring met zijn ‘Donatie en Constructie Project’ in Nepal

Xander is voor drie weken als vrijwilliger in Nepal geweest en bracht daarbij een prachtige donatie met behulp van zijn vrienden en familie. Hij heeft vervolgens geholpen bij het bouwen van een tweetal extra lokalen bij het vrouwencentrum. Hier onder doet hij zijn verhaal.

Waarom ben je naar Nepal gekomen?

Er zijn voor mij verschillende redenen geweest om naar Nepal te gaan. Ten eerste wilde ik graag helpen. Nepal behoort tot de 30 meest arme landen ter wereld. Er heeft daarnaast een burgeroorlog gewoed en er heeft een grote aardbeving plaatsgevonden. Daardoor is hulp bij het opbouwen hard nodig. Ten derde sprak de cultuur mij heel erg aan, dit in combinatie met de verschillende religies in dit land. Tot slot heb je ook de veelzijdige natuur zoals natuurlijk de Himalaya en de jungle in het zuiden.

Hoe was je aankomst in Nepal?

De aankomst was fantastisch. Ik werd opgehaald door Volunteer Society Nepal vanaf het vliegveld en werd direct naar mijn homestay gebracht. De volgende dag ben ik naar kantoor gegaan, waar ik werd verwelkomd en we mijn programma hebben besproken, zodat ik een goed idee had van wat me te wachten stond. In de eerste dagen heb ik alle projecten van Volunteer Society Nepal in Kathmandu bezocht. Zo kreeg ik een goed beeld van wat er allemaal wordt gedaan en wat urgent is.

Je bracht ook een donatie, welke afspraken heb je hier over gemaakt?

Aan de hand van mijn projectbezoeken heb ik met de directeur en de programmamanager van VSN besproken hoe we de donaties zouden gaan besteden, die ik met hulp van veel vrienden en familie had opgehaald. We hebben vervolgens besloten om twee extra lokalen te bouwen voor het vrouwencentrum. De vrouwen die hier komen hebben in het verleden nooit goed onderwijs gehad. Nu krijgen ze alsnog de kans om Nepalees te leren lezen en schrijven, te leren rekenen en een beetje Engels te leren spreken.

Wat vind je het leukst?

De veelzijdigheid van Nepal! Het is echt een hele andere wereld dan Nederland! Dingen gaan ook anders hier dan wat we gewend zijn. Er is een andere mentaliteit. Waar het bij ons veel over tijd en geld gaat, gaat het in Nepal meer over ‘dingen komen zoals ze komen’. En dat bevalt me heel erg goed hier. Ook de combinatie van vakantie en vrijwilligerswerk is super leuk. Je ziet dat je direct impact maakt met wat je doet.

Over het project: We hebben in twee weken tijd de twee lokalen voor het vrouwencentrum gebouwd! Je ziet hoe blij iedereen is met wat ze hiermee kunnen doen. Iedereen helpt mee en ook andere vrijwilligers kwamen helpen. Dat is echt fantastisch, het brengt zoveel teweeg! Het is gewoon zo mooi om letterlijk en figuurlijk je steentje bij te kunnen dragen, natuurlijk alles dankzij de hulp van mijn achterban!

Wat waren de uitdagingen?

De uitdaging van Nepal zelf is dat er gewoon ontzettend veel te doen is. Er is een slechte infrastructuur. Het kost bijvoorbeeld veel moeite om plekken te bereiken door de slechte wegen. Met de projecten zag ik dat er overal hulp nodig is, dus ik spoor graag iedereen aan om naar Nepal te komen en aan deze projecten bij te dragen!

Op persoonlijk vlak zijn de uitdagingen bijvoorbeeld op het gebied van werktijden, en hoe je precies met zo’n project omgaat. Niet alles is altijd even duidelijk en het loopt waarschijnlijk anders dan je had verwacht of thuis gewend bent. Ik denk dat je jezelf vooral open op moet stellen voor deze ervaringen anders frustreer je jezelf alleen maar. Je bent er om een land als Nepal, een stukje vooruit te helpen.

Waarom zouden mensen naar Nepal moeten komen om vrijwilligerswerk te doen?

Dat is voor mij heel duidelijk. Er is ontzettend veel te doen. Met de juiste middelen kun je in korte tijd veel impact maken en die impact zie je direct terug! Je ziet de mensen die je helpt en wat het voor hun doet. Het was fijn om via Volunteer Society naar Nepal te komen, omdat ik in Nederland een contactpersoon had. Ook in Nepal werd ik goed verzorgd en had ik een vast aanspreekpunt. Iedereen op kantoor en bij de projecten denkt en helpt graag mee, dus dat was gewoon hartstikke goed.

Het brengt je als persoon ook heel veel, laten we dat niet vergeten! Je krijgt gewoon veel energie en vreugde als je ziet wat je hulp voor de ander doet. Het is goed voor een ieders ontwikkeling om zoiets mee te maken. Ik gun echt iedereen een soortgelijke ervaring gehad als die ik heb gehad!