gehandicaptencentrum stage fysiotherapie nepal vrijwilliger

Fysiotherapie Stage Ervaring: Lukas bij het Gehandicaptencentrum

Lukas zit in zijn derde jaar fysiotherapie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wilde graag naar Nepal komen voor zijn Fysiotherapie stage van 3 maanden. Vrijwilligerswerk Nepal heeft zijn stage voor hem geregeld. Het centrum is in een prachtig gebied, net buiten Kathmandu. Hoe is zijn ervaring tot nu toe?

Waarom ben je naar Nepal gekomen?

Ten eerste was ik op zoek naar een uitdaging voor mijn stage. Ik ontdekte dat ik het meest over mezelf en mijn toekomst leer wanneer ik reis. Ten tweede wilde ik meer ervaring opdoen met het werken met kinderen en deze stage geeft mij deze kans. En als laatste: hou van de bergen, dus daarom wilde ik ook altijd al naar Nepal!

Hoe waren je eerste dagen bij VSN en bij je project?

Ik kan me niet herinneren ooit zo’n geweldige tijd te hebben gehad in het buitenland! De accommodatie, het gastgezin en natuurlijk Volunteer Society Nepal zijn allemaal geweldig. Ook ontmoette ik twee Amerikaanse meiden met wie ik meteen een band had. We brachten de hele 2 weken samen door, die perfect werden georganiseerd door Volunteer Society Nepal. VSN zorgde goed voor ons, de medewerkers zijn allemaal erg vriendelijk, snel en flexibel. Dit maakte de start eenvoudiger dan ik had verwacht.

Wat leer je en wat kun je teruggeven?

Ik leer dat ik de afgelopen 23 jaar in luxe heb geleefd, zonder het echt te waarderen. Tijdens mijn stage fysiotherapie leer ik veel over mijn expertise. Bovendien is het werken met kinderen echt heel leuk! Soms is het behoorlijk vermoeiend, vooral omdat sommige kinderen aan ernstige handicaps lijden. De kinderen zijn echter super dankbaar en ik voel me door iedereen hier verwelkomd en gewaardeerd!

Wat vind je het leukst?

Ik geniet echt van de hele andere levensstijl die ik hier heb. Het is super leuk en interessant om aan een ander soort leven te wennen. Zowel bij de homestay familie als tijdens mijn stage fysiotherapie. Elke avond eten met een lokaal gezin heeft me al veel geleerd over hun cultuur en gewoonten. Ten slotte geniet ik enorm van mijn wandeling van 30 minuten elke dag. Het uitzicht dat je dan hebt op de bergen is werkelijk fantastisch.

Wat zijn de uitdagingen?

De eerste dagen in Kathmandu en tijdens mijn stage bij fysiotherapie waren erg overweldigend. Verder heb je geen wasmachine, veel stroomuitval en elke dag eet je dhal bat (rijst met curry). Dit kost tijd om aan te wennen. Als ik erover nadenk, is de grootste uitdaging eigenlijk elke avond rijst eten. Na vijf weken begint mijn maag zich te verzetten, maar het smaakt nog steeds goed! Je moet vooral open staan voor dingen die anders zijn en dan kan je er daarna ook echt van genieten.