Reisverslag Arend Compagner

Reisverslag Arend Compagner

Ik ben nu een maand terug na zes weken vrijwilligerswerk in Nepal en heb regelmatig heimwee naar het land. Naar de vriendelijke mensen, de adembenemende natuur en de gesprekken met andere vrijwilligers. En ja ook het vrijwilligerswerk op zich. Al had ik daar niet te grote verwachtingen van omdat ik al eerder met een vrijwilligersorganisatie in Zuid Afrika geweest ben. En gemerkt heb hoe lastig het is om zaken en belangen goed op elkaar af te stemmen. Ja ik wilde zinvol werk doen en dat is ook gelukt. Maar wel op een Nepalese manier;)! Wat dat is? Dat het soms zonder planning gaat. Dat afspraken niet altijd lukken. Dat mensen ja zeggen en nee doen.

Maar wat heb ik genoten van de kinderen op de scholen waar ik lesgaf. Als ik als clown met een zelfgemaakte rode neus hen trucjes voordeed. De blik in de ogen van sommige kinderen vergeet ik nooit meer. Of de jongens in het weeshuis. Toen ik daar na vier weken terugkwam vloog er eentje op mijn hals. En de straatkinderen in Banepa. Wat heb ik een plezier gehad met hun. Een dagje uit en wat kleren voor hen kopen en een lekkere lunch blijven ze lang bij. Mij ook! En dat we in een pretpark eindigden en dat ze voor het eerst van hun leven in een achtbaan zaten maakte me blij. Dus ja ik heb zinvol werk kunnen doen.

Maar ik weet nu ook dat ik vooral mijn eigen ervaring heb mogen creeren en dat het contact met de kinderen voor mij zo waardevol was. Vrijwilligerswerk kun je daar niet altijd doen zoals je het zelf misschien wil. Maar er is zoveel meer om de ervaring onvergetelijk te maken. De vijfdaagse trektocht door de bergen was een enorm hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk;)! Maar de spullen kopen voor de keuken in het weeshuis, De Wifi die we op school lieten aanleggen, de douche in het huis waar de straatkinderen opgevangen worden. En de bestrating van de binnenplaats waar 40 kleine kinderen op zand speelden. Wau, wat waren dat mooie momenten om te beleven. Voor iedere vrijwilliger die nadenkt om te gaan: Maak er je eigen unieke ervaring van! En maak het verschil. Veel succes met de keuzes. Hartelijke groet. Arend Compagner