Vrijwilligerswerk in de Zorg

Op deze pagina kan je lezen over het project, wat jij kan toevoegen aan het project, welke vaardigheden vereist zijn voor het project, waar dit project is en waar je uiteindelijk verblijft tijdens jouw vrijwilligerswerkperiode bij dit project. Bij verdere vragen adviseren wij om goed de FAQ door te lezen. Uiteraard kan je ons ook altijd  mailen of bellen.

Wij hebben verschillende projecten om er voor te zorgen dat de meest behoeftigen de juiste zorg krijgen. Wij hebben projecten in de zorg voor gehandicapten, autisten, doven en voor de kansarmen. Wij trachten de gezondheidszorg te verbeteren en toegankelijk te maken voor iedereen. In veel lokale gebieden is het simpelweg niet mogelijk of niet betaalbaar om een dokter te bezoeken. Wij willen ook deze zorg aan kansarmen bieden. Wij kunnen de hulp van drie typen vrijwilligers goed gebruiken. Ten eerste kunnen wij onervaren zorgverleners goed gebruiken voor operationele zaken en het creëren van bewustzijn bij de bevolking. Ten tweede kunnen wij zorgstudenten goed gebruiken middels een stage. Zij kunnen lokale doctoren observeren en ondersteunen. Tevens kunnen zij operationeel actief zijn in ons eigen gezondheidskamp. Ten slotte kunnen wij ervaren zorgverleners goed gebruiken om samen met een dokter werkzaam te zijn. Gezien het te kort aan gekwalificeerd zorgpersoneel in Nepal is deze hulp ook zeer waardevol. Met zorg bedoelen we niet alleen de ‘standaard’ medische zorg. We zijn ook op zoek naar ergo- of fysio therapeuten of mensen met andere specialisaties.

In de gezondheidszorg hebben wij verschillende projecten op verschillende locaties door Nepal. Al onze projecten zijn voortdurende projecten door de tijd. Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het gedane werk wordt voortdurend over gedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. De lokale Nepalezen dienen als het metaforische cement, waardoor kennis behouden blijft door de tijd. Deze organisatievorm van onze projecten maakt het dat wij niet gebonden zijn aan specifieke instroomperioden. Je kan op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes van onze projecten.

Gevorderde medische kennis is niet altijd nodig om vrijwilligerswerk te ondernemen in de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland. Helpen in de gezondheidszorg kan met verschillende gradaties aan kennis. Zo is het ook mogelijk om stage te lopen bij een van onze ziekenhuizen in Nepal. Wij verwelkomen jullie graag en beantwoorden graag al jullie verdiepende vragen!

Student

Als je in Nederland of België bezig bent met een studie medicijnen/geneeskunde dan kunnen wij een passend ontwikkelingsprogramma bieden. Wij bieden stages aan voor studenten in Nederland en België. In dit stageprogramma zul je bepaalde basis gezondheidscontroles uitvoeren in medische klinieken. Daarnaast is het mogelijk om doctoren en medische handelswijzen te analyseren in jouw interessegebied. Je zult begeleid worden door een doctor, die adequaat in het Engels met je kan communiceren. Tijdens dit programma kun je tevens actief zijn op een van onze gezondheidskampen. Deze zijn vooral gevestigd in onderontwikkelde en armere gebieden in Nepal. Wij kunnen vaak voldoen aan alle vereisten voor een stage. Graag ontvangen wij alle stage specificaties en vervolgens creëren we samen een passend programma.

Ervaren

Wanneer jij geschoold bent in Nederland of België op een bepaald vakgebied binnen de gezondheidszorg dan kunnen we ook jouw hulp meer dan goed gebruiken. Het is mogelijk om actief te zijn in gezondheidsklinieken en –kampen. In samenwerking met lokale Nepalesen werk je aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nepal. Dit doe je door kennis- en vaardigheidsdeling en door zelf actief te zijn binnen gezondheidszorginstelling. Bij dit project zul je vooral ook naar scholen, vrouwencentra en buurthuizen gaan om te diagnosticeren en te adviseren.

Bij dit project kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.

Geen ervaring

Voor diegenen die nog geen ervaring hebben in de gezondheidszorg, maar die hierin wel geïnteresseerd zijn, is het mogelijk om aan te sluiten bij verschillende projecten. Wij kunnen een programma samenstellen waar je de kans krijgt om mee te helpen met meer ervaren medewerkers. In dit vrijwilligersprogramma kan je onder andere bewustzijn creëren bij de bevolking met betrekking tot gezondheid en gezond leven. Dit is mogelijk door op scholen, in vrouwencentra en bij andere maatschappelijke organisaties langs te gaan. Wij hebben ervaren dat de Nepalese bevolking graag leert ten aanzien van gezond leven en de gezondheidszorg. Zij staan dan ook open om het een en ander te bespreken.

Bij dit project kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.

Toevoegen

Graag geven wij jou een indruk van wat jij zoal toevoegt aan dit project.

  • Operationele ondersteuning
  • Bewustzijn creëren
  • Kennis overdragen

Waar de nadruk ligt in jouw vrijwilligerswerkperiode kan je zelf beslissen. Wij willen dat onze vrijwilligers zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven, zodat de boodschap zo authentiek en waardevol mogelijk overkomt.

Vaardigheden

De vaardigheid die je nodig hebt bij dit project is afhankelijk van welke ervaringen jij hebt. Samen vinden we een plek die past bij jouw ervaring en educatie. Een goede beheersing van de Engelse taal is essentieel. Het is ook belangrijk dat je bij dit project flexibel en initiatiefrijk bent. Zodoende kan jij het maximale halen uit jezelf en uit het project. De eigenschappen flexibiliteit en initiatiefrijkheid zijn tevens nodig om goed te kunnen functioneren binnen de Nepalese bescheiden cultuur.

Waar

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project op vier locaties:

  • Kathmandu
  • Laaggebergte
  • Hooggebergte
  • Pokhara

Verblijf

Bij welk project je ook actief bent via ons, je zult altijd in een gastgezin verblijven. Het gastgezin is een Nepalese familie waar je bij aansluit voor een bepaalde periode.  Door het samenleven met de Nepalezen krijg je een goed inzicht in de cultuur. De faciliteiten zullen afhankelijk zijn van jouw locatie. De landelijke gebieden zijn wat minder ‘luxe’ dan de stedelijke gebieden. Eten en drinken wordt voorzien door het gastgezin. Je zult nooit verder dan een half uur van jouw project verblijven.

Mogelijk Programma

Tijd Activiteit
7:30 – 9:00 Ontbijt (dal bhat)
Typische melk/thee/(warm) water
Op pad naar werk
9:00 – 12:00 Operationeel actief
Ronde lopen
Langs gezondheidsposten
12:00 – 13:00 Pauze
Wandeling in de omgeving + lokale lunch
13:00 – 16:00 Kennisdeling
Adviseren
16:00 – 19:00 Vrije Tijd
Sightseeing
Ontspannen
19:00 – 22:00 Diner bij het gastgezin
Ontdek de omgeving

Interesse in vrijwilligerswerk?

Fantastisch. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact!

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons. Lees hier onze privacybepalingen
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.