Wie is Volunteer Society Nepal

VSN, is op gericht in 2004 tijdens het hoogtepunt van de Nepalese burgeroorlog. Nepalese ontwikkelingswerkers, sociale activisten, internationale en nationale vrijwilligers hebben samen het initiatief genomen de Nepalese samenleving te helpen door het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg en vrouwenrechten.

Wij zijn een niet-commerciële organisatie. Wij houden de overheadkosten zo laag mogelijk en dragen onze boodschap met name via mond-op-mond reclame uit. Nepal heeft deze hulp ontzettend hard nodig! Het land staat namelijk in de top 10 van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens. Een groot gedeelte van de bevolking is analfabeet. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog lang niet aanwezig. En na de verschrikkelijk aardbeving kan Nepal de hulp nog beter gebruiken.

Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen.

Tej Shrestha is de oprichter van VSN. Hij is oorspronkelijk uit het gebied Solukhumbu in Oost-Nepal. Tej heeft meer dan 15 jaar ervaring in lokale en internationale hulporganisaties. Tej begon zijn carrière als een Nepalese taalinstructeur voor expat personeel van bedrijven zoals Language Training Institute en United Mission to Nepal. Tej werkte daarna als administratie en financieel medewerker bij de Britse liefdadigheid Global Action Nepal en als programmamanager bij het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Hij verliet het ICRC in 2008 om zich full time te concentreren op  VSN. Hij richtte daarbij zelf de CBIA school op, nam het gehandicaptencentrum over en richtte afgelopen jaar het Women Center op.

Ons team

Tej Shrestha

Tej Shrestha

Oprichter en Directeur
Gelu Sherpa

Gelu Sherpa

Vrijwilliger- en Reisleider
Umesh Shrestha

Umesh Shrestha

Verantwoordelijk voor IT
Anjeela Joshi

Anjeela Joshi

Office Manager
Shakti Lama

Shakti Lama

Taaltrainer en Reisleider
Rupa Shrestha

Rupa Shrestha

Finance
Bishal Shrestha

Bishal Shrestha

Kantoor en Vrijwilligers Manager
Nabin Chochange

Nabin Chochange

Taaltrainer en Reisleider
Linda Ris

Linda Ris

International Coordinator
Alphons Gerritsen

Alphons Gerritsen

Webdesigner
Ram Dai

Ram Dai

Chauffeur

Waarom Nepal?
Nepal is één van de hartelijkste landen in deze wereld met een rijke cultuur. Nepal is natuurlijk bekend om haar reusachtige Himalaya gebergte, met onder andere de Mount Everest als adembenemend hoogtepunt. Daarnaast is Nepal de geboorteplaats van de heilige Boeddha. Ook bezit Nepal een divers landschap met een groot contrast tussen de Himalya en de Tropen. Daardoor is er een grote verscheidenheid aan klimaten, variërend van een tropenklimaat tot een poolklimaat. Ook de Nepalese bevolking is zeer divers: er worden 70 verschillende talen gesproken, er zijn 60 verschillende etniciteiten en alle religies zijn vertegenwoordigd.

Daarnaast is het een understatement om te stellen dat Nepal wat hulp goed kan gebruiken. Nepal heeft hulp ontzettend hard nodig! Het land staat namelijk in de top 10 van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens. Een groot gedeelte van de bevolking is analfabeet. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog lang niet aanwezig. Ook na de verschrikkelijk aardbeving en de vele overstromingen en aardverschuivingen kan Nepal hulp gebruiken.

Waarom VSN?
Volunteer Society Nepal(VSN Nepal), is opgericht in 2004 tijdens het hoogtepunt van de Nepalese burgeroorlog. Tezamen met Nepalese ontwikkelingswerkers, sociale activisten, internationale en nationale vrijwilligers zijn wij deze organisatie begonnen. Wij geloven in vrijwilligerswerk dat waardevol is voor zowel de vrijwilligers als voor de Nepalese maatschappij. Wij willen Nepal verder helpen met een focus op verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en vrouwenrechten in Nepal. Nepal is gebaat met projectmatige hulp en vrijwilligers groeien persoonlijk door hun culturele en maatschappelijke betrokkenheid.

Wij zijn een niet-commerciële organisatie. Wij willen overheadkosten laag houden en optimaal zichtbaar zijn door mond-op-mond reclame. Wij onderscheiden ons op een aantal gebieden van andere vrijwilligersorganisaties.

Kenmerkend

  • Nepalese Organisatie
  • Lage eigen bijdrage
  • Bijdrage gaat grotendeels naar projecten
  • Verschillende bestemmingen in Nepal
  • Flexibel naar jouw wensen

Wij geloven dat we een verschil kunnen maken in Nepal. De Dalai Lamai zegt dat elke druppel op een gloeiende plaat de plaat uiteindelijk laat doven. Laten wij samen groeien in kleine stapjes. Onze bijbehorende visie luidt:

“Een welvarend Nepal door betrokken vrijwilligers”

31

procent van de bevolking leeft onder de armoede grens

42

procent van de volwassenen is langdurig werkloos

47

procent van de volwassenen is analfabeet