pepsicola footballfield kathmandu nepal

Over de Wijk Waar Wij Werken

Het kantoor van Vrijwilligerswerk Nepal is in een wijk van Kathmandu, genaamd Purano Sinamangal. Iedereen noemt deze buurt echter PepsiCola, omdat de PepsiCola-fabriek er staat! Het is best grappig om PepsiCola te zeggen als je in een bus stapt! In deze wijk runt Vrijwilligerswerk Nepal verschillende projecten. Bijvoorbeeld een school, een gehandicaptencentrum, een vrouwencentrum en een naschoolse opvang. Als je aankomt als vrijwilliger in Nepal dan is dit de buurt die je als eerste zal verkennen.

De geschiedenis van de wijk PepsiCola

PepsiCola ligt aan de rand van Kathmandu en is een soort nieuwbouwwijk. Het is het eerste geplande gebied van Kathmandu! De straten zijn dus niet smal maar breder. De gemeente heeft ruimte overgelaten voor een voetbalveld in het midden en er zijn enkele parkjes. In dit gebied zijn veel nieuwe gezinnen uit heel Nepal komen wonen. Een gezin koopt bijvoorbeeld een stuk grond en bouwt een huis. Al snel trekken er nieuwe gezinnen bij in. In één huis is het niet ongewoon dat er vier of zelfs acht gezinnen wonen!

Wat zijn de uitdagingen in deze buurt?

Allereerst komen veel gezinnen van buiten Kathmandu. Ze zijn de eerste generatie die in een stad wonen. Vaak zijn de echtgenoten wel naar school gegaan, maar de vrouwen niet. De geletterdheid is in dit gebied dus laag. Daarom heeft Vrijwilligerswerk Nepal hier een vrouwencentrum opgezet om onderwijs te bieden. Ze bieden dit aan vrouwen die nooit de kans hebben gehad om naar school te gaan. Ten tweede zijn veel vrouwen niet opgeleid, is er geen gezinsplanning en zijn er daardoor veel grote gezinnen. Hierdoor zijn er veel scholen in dit gebied, scholen die snel groeien en vaak geen kwalitatief goed onderwijs hebben. En als laatste: PepsiCola kampt met milieuproblemen zoals zwerfvuil en gebrek aan afvalverwerking.

Wat zijn de positieve aspecten?

PepsiCola is een veilig gebied, met nieuwe, aardbevingsbestendige huizen en veel open ruimte in vergelijking met de rest van Kathmandu. Het is gemakkelijk te voet te verkennen. De mensen zijn vriendelijk en zeer gastvrij! Het leukste aan de wijk is het voetbalveld in het midden van de buurt: een belangrijke plek waar mensen elkaar ontmoeten. Langs de rand van het veld bevinden zich veel lokale winkels en restaurantjes. In de middag komen mensen hier bijeen om langs het voetbalveld te wandelen, te winkelen, te eten en te kletsen. Tijdens Nepalese festivals word hier ook een podium neergezet en worden ook tenten opgezet om in te dansen. En natuurlijk zijn er de wekelijkse voetbalcompetities. Vrijwilligers spelen hier soms ook een vriendschappelijke wedstrijd tegen het voetbalteam van de Nepalese school!

Rond PepsiCola

Vanuit PepsiCola is het makkelijk om naar belangrijke bezienswaardigheden in Kathmandu en Kathmandu Valley te gaan. Binnen 15 minuten met de bus bent je buiten de stad in de rijstvelden en heuvels om te wandelen. Binnen 20 minuten ben je in de prachtige middeleeuwse stad Bhaktapur. Ook bent je binnen 15 minuten in de buurt van Boudhanath Stupa of Pashupatinath. Tijdens je eerste week in Nepal verken je als vrijwilliger samen met ons al het erfgoed van Kathmandu de omgeving. Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij ons? Bekijk onze mogelijkheden!