FAQ

1. Waarom zou ik vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk doen heeft zowel  voordelen voor jou als persoon als  voor een ontwikkelingsland. Wanneer je vrijwilligerswerk onderneemt zal jouw blik op  de wereld veranderen en zich uitbreiden. De wereld is zo veel groter dan jouw moederland. Je maakt kennis met andere culturen, gebruiken, religies etc en je ziet wat dit met zicg meebrengt in een land. Oftewel je ontwikkelt jezelf als persoon wanneer je vrijwilligerswerk doet en de opgedane onvergetelijke ervaringen zal je voor altijd koesteren. Daarnaast hebben ontwikkelingslanden de hulp en inzet van gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers heel hard nodig. Derde wereld landen, zoals Nepal, lopen velen jaren achter op  westerse landen. Als vrijwilligers uit een westers land kan je dus echt een significant steentje bijdragen.


2. Waarom zou ik vrijwilligerswerk doen in Nepal?

Nepal is een van de mooiste, hartelijkste en intrigerendste landen in deze wereld met een ongelofelijk prachtige en rijke cultuur. Nepal is natuurlijk bekend om het reusachtige Himalaya gebergte, met  onder andere de Mount Everest als adembenemend hoogte punt. Daarnaast is Nepal  de geboorte plaats van de heilige Buddha. Ook bezit Nepal een weerzinwekkend divers landschap met een groot contrast tussen de Himalya en de Tropen. Daardoor is er dus een grote verscheidenheid aan klimaten, variërend  van een tropenklimaat (in het zuiden) tot een poolklimaat (in het noorden). Ook de Nepalese bevolking is zeer divers:  er worden maar liefst 70 verschillende talen gesproken, alle religies zijn vertegenwoordigd en het land heeft jaarlijks meer dan 1000 traditionele culturele festivals. Wanneer je meer wilt lezen over ons land kun je deze pagina raadplegen.

Daarnaast is het een understatement om te stellen dat Nepal wat hulp goed kan gebruiken. Nepal heeft hulp ontzettend hard nodig! Het land staat namelijk in de top 10 van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens. Een groot gedeelte van de bevolking is analfabeet.  Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog lang niet aanwezig. En dit is nog maar een willekeurige greep uit de zak met schrijnende problemen waarmee het land te kampen heeft. Helaas is de overheid nooit in staat geweest om dit te verhelpen. Daarom trachten wij hier zelf een steentje aan bij te dragen, in samenwerking met enthousiaste vrijwilligers.

Nepal in statistieken

  • 42 % van de bevolking leeft onder de armoede grens van $240,- per jaar
  • 15.000 wezen zwerven en leven op de straat in Kathmandu
  • 42% van de bevolking is werkloos
  • 51% van de bevolking is analfabeet
  • 2 dokters zijn aanwezig per 100.000 inwoners
  • 54% Van de kinderen is ondervoed

3. Moet ik kiezen voor vrijwilligerswerk in de stad of op het platteland?

Beide gebieden hebben dringend hulp nodig. Het is  belangrijk om te kijken naar wat het beste bij jou past. In de steden zijn er  luxere voorzieningen, waardoor je wat comfortabeler vrijwilligerswerk kan ondernemen. Wat voor velen meeweegt in hun beslissing is dat er in de steden de mogelijkheid is om contact te houden met het thuisfront. Op het platteland is het leven wat minder comfortabel. Wel ervaar je hier het meer authentieke Nepal, wat minder is beïnvloed door het westen en door het toerisme. Als je twijfelt over wat het beste bij jou past kun je altijd contact opnemen en vragen stellen.


4. Kunnen jullie helpen met extra reizen in Nepal (zoals een trekking)?

Ja, dat is zeker mogelijk. Wij kunnen je helpen bij jouw hele reis door Nepal. Zo kunnen wij o.a. trektochten en kajaktochten organiseren. Ook weten wij de beste plekken waar je kunt gaan paragliden en dit boeken we ook graag voor jou. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies wat onze vrijwilligers graag ondernemen naast hun vrijwilligerswerk en doen wij dan ook graag ons uiterste best om in al jouw wensen te voorzien.
Ook kan je via onze organisatie mede-vrijwilligers/reizigers ontmoeten die ook een reis willen maken na afloop van hun vrijwilligerswerkperiode. Veel van onze vrijwilligers gaan dan ook na hun vrijwilligerswerkperiode verder reizen met mede-vrijwilligers die ze ter plekke hebben ontmoet.