sari vrijwilligers nepal

Wat voor kleding draag je voor vrijwilligerswerk in Nepal?

Veel aankomende vrijwilligers stellen de vraag: wat moet ik dragen tijdens vrijwilligerswerk in Nepal? Volunteer Society Nepal heeft vrijwilligerswerk in verschillende sectoren en locaties, maar we geven voor voor ieder soort vrijwilligerswerk hetzelfde kleding advies. Er is wel een verschil tussen de seizoenen! Als je wilt weten wat voor kleding je moet meenemen als je op trektocht gaat, lees dan dit artikel.

Algemeen kledingadvies

Nepal is een land met een nette dresscode. Net betekent in Nepal kleding die je bovenbenen en schouders bedekt. Dus shirts, jeans en lange rokken en jurken zijn allemaal prima om te dragen. Blouses en overhemden zijn goed om je armen te bedekken. Mensen kijken vreemd op als je kleding draagt die erg sexy is, strak zit en veel bloot is of veel rondingen laat zien. Een softshell jack is daarbij handig om te hebben in alle seizoenen aangezien deze prettig is om te dragen in verschillende omstandigheden plus wind en regenbestending is.

Winterkleding (december-februari)

In de winter is het overdag warm en ‘s avonds kouder. Vaak is het binnen in huis meer koud dan buiten! De oplossing hiervoor is om laagjes te dragen Dus neem warm ondergoed, tanktops en shirts met korte mouwen en lange mouwen mee. Dan kan je in laagjes aankleden met een tanktop, een shirt, lange mouw en vervolgens een jas. Als het warm is kan er dus altijd een laagje uit of andersom!

Regenseizoen (juli-augustus)

Tijdens het regenseizoen kan het warm zijn, maar tegelijkertijd regent het vaak. De oplossing hiervoor is om loszittende kleding te dragen die gemakkelijk droogt (maar pas op met witte kleding om geen doorkijk effect te hebben!). Katoen en linnen zijn hier perfect voor. Vergeet ook niet een poncho of dunne regenjas mee te nemen.

Droge seizoenen (maart-juni en september-november)

Tijdens dit seizoen zal het overdag warm zijn en ‘s avonds een beetje afkoelen. Een shirt met losse broek of dunne jeans overdag is prima en een jas is een goede toevoeging voor ‘s avonds.

Wat dragen Nepalezen zelf?

De meeste Nepalezen mannen dragen dagelijks jeans of katoenen broeken en shirts. Vrouwen kleden zich in Sari’s of Kurta’s: een wikkeljurk of een lang katoenen shirt met lange mouwen die tot over de knieen komt.  Jonge Nepalese meisjes dragen vaak een combinatie van een Kurta en een jeans of legging. Als je in Nepal bent, zul je zien dat deze kleding overal te koop is! Nepalezen zullen het fantastisch vinden als je ook een kurta of sari gaat dragen. Wanneer er een bruiloft is waarvoor je bent uitgenodigd, kun je misschien een traditionele rode Sari lenen of kopen!