Betekenis en het verschil maken

Betekenis en het verschil maken

Een paar maanden geleden had ik een reünie van de 40ste Wachtmeestersopleiding, lichting 82/83 van de Koninklijke Marechaussee. Wat was het geweldig om na 37 jaar de jonge mannen van toen terug te zien als wijze mannen op leeftijd waarvan de meeste zelfs al met pensioen waren. De meeste nooit meer gezien en sommige gezichten vielen gelijk weer in de draadjes van mijn geheugen. Anderen vielen in het grote gat en lieten geen enkele blijk van herkenning toe. Namen  kon ik maar lastig koppelen aan de gezichten. Waarom begin ik hier over deze reünie? Omdat ik parallellen zie. Heel veel van mijn voormalige makkers zijn op missie geweest naar het buitenland. Soms hun eigen leven in de waagschaal gesteld in dienst van vrede en veiligheid. Eentje was er niet omdat hij met zijn 12e! missie bezig was in Mali. Zelf ben ik als 19-jarige in Libanon geweest voor UNIFIL en het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Vrijwilligers die overal in de wereld in andere landen het verschil maken, opereren vaak vanuit dezelfde motieven. Iets extra’s willen doen voor de wereld om ons heen. Betekenis geven en het verschil maken daar waar het zo gewenst is. In Nepal leven zoveel mensen onder de armoedegrens en is onderwijs nog steeds voor heel veel kinderen een groot probleem. VSN probeert daar in kleine stapjes verandering in te brengen. Door een eigen school in te richten. Maar ook door het ondersteunen van diverse projecten door het hele land. Gisteren zag ik als veteraan de overeenkomsten. En zelf het voorbeeld van die overeenkomst. En veteraan en vrijwilliger! En natuurlijk droeg ik op de reünie het T-shirt van VSN. Want de mannen hebben tijd en wie weet, willen zij ook nog het verschil maken in Nepal. Het zit in hun bloed! Wil jij ook het verschil maken? Neem dan contact met ons op en we gaan samen kijken hoe je een ongelofelijke ervaring op gaat doen.